Iedere organisatie bestaat uit mensen, personeel

Waarom HR

HRM is de afkorting van Human Resources Management, wat letterlijk betekent "beheer van menselijke productiemiddelende”. Vaak spreekt me kortweg van HR of personeelszaken, personeelsbeleid. Zelf gebruik ik ook meestal de afkorting HR.

HR staat voor een cruciaal aspect van elke organisatie: de menselijke kracht. Want uiteindelijk wordt het succes van een organisatie voor een heel groot deel bepaald door de mensen die er werken.

 

De kern van het HR-vak

Elke organisatie vraagt om zijn eigen specifieke invulling van het personeelsbeleid. Stiekem vind ik dat het de uitdaging van elke directeur, manager en HR-professional zou moeten zijn om een werkklimaat te creëeren, waarin medewerkers maximaal worden uitgenodigd hun kwaliteiten en talenten te vinden en aan te wenden. Ieder op hun eigen niveau.

 

Als HR-specialist richt ik mij dan ook o.a. op het leiderschap binnen een organisatie, de cultuur, de interne communicatie, de omgangsvormen. Niet iedereen wil altijd doorgroeien of verder leren, gelukkig niet zou ik haast zeggen, maar zorg dat je dit van elkaar weet en pas de afspraken hierop aan.

 

Een belangrijk aspect van een succesvolle organisatie is het hanteren van personeelsinstrumenten die ruimte geven, uitnodigend zijn en zo min mogelijk bureaucratie veroorzaken. Rechtvaardige regelingen afspreken en vastleggen, om ze vervolgens met wijsheid toe te passen.

Artikelen:

Ontslagen! Wat nu?

Helaas zijn ontslagen van alle tijden. Maar dan ben je ineens zelf aan de beurt. Schrik! Een compleet nieuwe ervaring. En geen prettige. Hoe ga je er mee om en hoe pak je de draad weer op?

Lees verder »